Cacao-Trace är vårt unika, ömsesidigt fördelaktiga program som bygger på böndernas lokala kunskap och expertis och ger dem möjlighet att bli mer produktiva och hållbara. Genom att hjälpa bönder att öka värdet på sin kakao kommer kvalitetschoklad att avnjutas i generationer framöver. Framöver planerar vi att gradvis utöka detta program – för närvarande aktivt i Vietnam, Elfenbenskusten och Filippinerna – till andra länder i Västafrika och Sydamerika.

Cacao-Trace – Förbättra liv genom att förbättra metoder

Cacao-Trace svarar direkt på behovet av en mer hållbar och transparent kakaoförsörjningskedja. Dess unika holistiska kombination av miljömässiga, ekonomiska och människocentrerade initiativ är utformad för att förbättra kakaoböndernas liv och metoder. Cacao-Traces betoning på kvalitet, utbildning och träning ger bönder möjlighet att höja sina färdigheter för att bli ännu mer produktiva och hållbara, vilket säkerställer att choklad kommer att avnjutas i generationer framöver.

Både chokladproducenter och konsumenter kan vara säkra på att Cacao-Trace står för kvalitet, spårbara, hållbara kakaobönor. Kontinuerliga förbättringar är inbäddade i programmet och valideras genom oberoende granskningar från tredje part. 

Expertjäsning för bättre smakande choklad

Traditionellt i choklad blandas kakaobönor av olika kvalitet i bulk för att få en standardiserad kvalitet och smak. Det är här Cacao-Trace tar ett annat tillvägagångssätt. Kakaobönor är utvalda för sin karaktär och deras kvalitet kontrolleras noggrant. År av forskning har lett oss till att omdefiniera kriterierna för att jäsa våra bönor. Eftersom denna process är nyckeln i utvecklingen av chokladsmak gör detta skillnaden mellan en genomsnittlig eller överlägsen kvalitet. Det är därför våra bönor jäser i efterskördscentra under överinseende av välutbildade experter. De övervakar att bönornas naturliga smakpotential kan utvecklas fullt ut och så småningom kan uttryckas i den färdiga chokladen. Genom att anpassa jäsningskriterierna gör det till och med att de kan anpassa smaken från samma bönor till personliga preferenser.

Lägger till kakaokvalitet i hållbarhetsformeln

I likhet med andra hållbarhetsprogram bidrar Cacao-Trace till en hållbar försörjningskedja genom bästa praxis, miljömässiga, finansiella och människocentrerade tillvägagångssätt. Utöver det är det också en kvalitetsstämpel.  Cacao-Trace-team arbetar nära med bönder för att noggrant kontrollera jäsnings- och torkningsprocessen, ett viktigt steg för att säkerhetsställa överlägsna kakaobönor. Detta stöd gör det möjligt för jordbrukare att fokusera på att ta hand om sina planteringar, förbättra kompetens, produktivitet och kvalitet. Resultatet är en win-win. Bönder levererar bättre skördar medan chokladproducenter är säkra på bönor av högre kvalitet för en choklad med god smak.

Utsökt choklad från jäsningsmästare

När det kommer till smak erbjuder Cacao-Trace-choklad vad andra hållbara chokladprodukter ofta inte gör. Detta beror på programmets intensiva fokus på efterskördsprocessen och andra faktorer som jord, klimat och bönans genetiska variation. Liksom med vinframställning är jäsning ett viktigt steg för att utveckla smakpotentialen hos varje kakaoböna. Att bemästra denna process säkerställer att endast bönorna av högsta kvalitet blir läcker Cacao-Trace-choklad.

Extra bonus när du köper Cacao-Trace choklad

När du köper Cacao-Trace-chokladprodukter stödjer du den långsiktiga leveransen av choklad samtidigt som du direkt hjälper till att minska fattigdomsnivån hos kakaobönderna. För varje köpt kilo choklad betalar Cacao-Trace en "chokladbonus" på 0,10 ct tillbaka till bönderna. Detta enkla och transparenta betalningssystem är unikt genom att 100 % av chokladbonusen når bönder genom Next Generation Cacao Foundation. Det skapar en ömsesidigt fördelaktig relation genom hela leveranskedjan, från bonden som odlar kakaobönorna till chokladproducenten och distributören till chokladälskare runt om i världen.

Skapa förtroende genom insyn i leveranskedjan & spårbarhet

Genom att köpa Cacao-Trace-choklad hjälper du till att förbättra livet för kakaobönderna och deras familjer. Kontrollerad separation av Cacao-Trace-kakao från andra kakaobönor genom hela leveranskedjan – hela vägen från skörd till bearbetning – garanterar den fysiska spårbarheten för all Cacao-Trace-kakao. Chokladälskare och producenter kan vara säkra på att varje leverans av Cacao-Trace kakaobönor är validerad och registrerad.