Ingen kan ignorera det akuta behovet av att minska vårt globala miljöavtryck. Klimatförändringar, intensiv livsmedelsproduktion och skadliga utsläpp är bara några av de många utmaningar som måste hanteras. Medvetenheten ökar också inom vårt företag, hos våra kunder och hos konsumenterna.

Det är därför Puratos startade det ambitiösa “Mission to Mars”-programmet, där vi föreställer oss att framtida bosättare på Mars har tillgång till hälsosamma, näringsrika bageriprodukter. Det innebär att vi sätter upp ett banbrytande forskningsprogram och FoodTech Center, PuraDome, med de hårdaste förhållandena på planeten Mars som vår extraordinära inspiration.

Vi tror att våra upptäckter under detta experiment kommer att leda till fantastiska, innovativa tillämpningar och hjälpa oss att fortsätta tillhandahålla hälsosamma, näringsrika och välsmakande livsmedel för livet på jorden i framtiden. Genom disruptiv vetenskap och ny teknik kommer vi att hjälpa våra kunder att växa sin verksamhet på ett mer hållbart sätt, genom att ha en övergripande positiv påverkan på hela produktionskedjan för bröd, kakor och choklad.

FÖRDELAR FÖR JORDEN

Odla vete med mindre vatten

 
Med mindre regn och mer torka är vattenanvändningen under press. Med vårt hermetiskt slutna system och vertikala jordbruk tror vi att vi kommer att kunna odla vete med bara en bråkdel av det vatten som vanligtvis krävs. Denna teknik skulle också kunna användas i tätt befolkade områden på jorden där jordbruksmark inte alltid är tillgänglig eller i regioner med extrema temperaturer.
Wheat

10 gånger mer effektivt.

Minskad användning av kväve och gödningsmedel

 
Idag tillför bönder näringsämnen på sina fält i form av gödningsmedel, som ger grödorna det kväve och fosfor de behöver. Men när kväve och fosfor inte utnyttjas fullt ut av de växande plantorna kan de förloras från fälten och negativt påverka luft- och vattenkvaliteten. Vi tror att vi kan vara 10 gånger mer effektiva och minska användningen av kväve och andra gödningsmedel

5-6 gånger på samma plats.

Snabbare skördetider och högre avkastning.

 
I SpaceBakery kommer vi att kunna undersöka och optimera växtförhållandena. Detta kan leda till snabbare skörd, högre avkastning och en mer kvalitativ gröda med effektivare användning av näringsämnen och inga förluster på grund av insekter eller växtpatogener.

Pollinering via nanodrönare.

 
Vete reproducerar sig självt endast med hjälp av vinden, vilket är lätt att simulera i en sluten miljö. Men ljusets våglängd i behållarna gör det omöjligt för bin att se färger och hitta pollen i de blommande grödorna. Därför kommer vi att undersöka användningen av nanodrönare för pollinering. Vi hoppas verkligen att bin aldrig kommer att dö ut eftersom detta skulle kunna innebära slutet för mänskligheten, men kanske kan nanodrönarteknologi hjälpa våra bin att överleva i framtiden.

Optimera energianvändning.

 
För att använda energi på det mest effektiva sättet kommer vi att undersöka potentialen i att baka bröd med mikrovågsteknik och ohmisk uppvärmning. Vi kommer att utforska hur vi kan återanvända de biprodukter vi skapar, som halm, agnar och kli, för att eliminera avfall och bidra till en cirkulär ekonomi med kontinuerlig användning av resurser.

På Puratos tror vi verkligen att framgångsrika samarbeten kan driva tillväxten av "Mission to Mars"-programmet och ge extraordinära fördelar för jorden. Följ med oss i vårt engagemang för en bättre och hälsosammare planet.